Cheese Kek Leleh (Sukatan Cawan) - Beauty dan lifestyle

Cheese Kek Leleh (Sukatan Cawan)

sukatan Cheese Kek Leleh ( 1Kg )

cheese kek leleh


BAHAN BAHAN
5 bijik telur gred A
ovalate 1sb(kalau xde jgn ssh hati ttp jd mix telur n bhn lain nnt bg gebu)
3/4 cawan gula castor yg halus sket tu ye kalau suke manis
guna la 1 cwn tp sebab nnt topping cheese dah manis elok kurangkan manis
1 sb pes pandan
1 sk pewarna hijau
1-2 titis esen pandan kalau ade ni nak bg wangi je
masukkn semua bahan di atas dalam 1 bekas
mix kelajuan tinggi 20 mnt atau sampai warna hijau terang
mula2 mix tu betuka jd pudar tanda dah kembang la tu
sementara tu AYAK
1 3/4 cawan tepung gandum
1 sk baking powder
1/2 sk soda bikarbonat
1/2 sk cream off tartart(pilihan xletak pon xde hal die bg kek
betul2 lembut mcm span kalau xde die just gebu je)
dah tu ek ketepikan
bhn mix td dah kembang masukkn
1/4 cwn air/susu cair pon boleh mix rata pas tu
masukkn bhn ayak td sikit2 mix dalam 5 mnt je
pas tu masukn
1/4 cwn minyak tp kaup balik xyah guna mixer ok
dah rata kan ketepikan
oles loyang dgn minyak kalau perlu baking paper letak sket kat
dasar loyang
masukkn adunan penuh loyang xpe die xkan melimpah pon
pas tu ttup permukaan loyang dgn plastik hamparkan je
pon boleh dan panaskan kukusan betui2 panas
guna apu sederhana kukus 40 mnt
kalau loyang plastik tu 30 mnt masak dah
 


topping :

1 tiub tartura cheese
1/2 cawan susu pekat
1/4 susu cair
blender sebati
simpan peti 10 mnt boleh curah atas kek
dan parut cheddar cheese
Cheese Kek Leleh (Sukatan Cawan) Cheese Kek Leleh (Sukatan Cawan) Reviewed by azlina ina on 3:46 PM Rating: 5

No comments:

Powered by Blogger.