7 tips Elak KEDUTAN Sebelum Usia

9:13 AM
Selamat pagi kawan kawan POSITIF ina.. Moga korang korang sihat sihat hendaknya. Sebelum fikir nak tulis artikel apa harini, tiba tiba duk teringat,kenapa lah muka ina ni pipi tak naik dah erkk,kusam gitu.Takde seri haa. Jadi baru teringat ha.., ina dah seminggu tak buat massage wajah.Eh, tak pergi spa pun. Disebabkan ina ni housewife, jadinya ina buat sendiri aje.Tutorial boleh tengok disini yaa.. (SINI) .Tapi entri kali ini mengenai Macam mana nak elak KEDUTAN SEBELUM USIA..Oppps!  jemput baca ..




Elak berjemur bawah matahari.


elak berjemur bawah matahari



cahaya matahari adalah punca utama munculnya kedut
Berdasarkan pada kajian yg di lakukan oleh Doktor pembedahan Plastik .Darrick Antel dari New York terhadap kembar seiras.Kembar yang kurang terdedah pada matahari kurang kedut dan secara keseluruhan lebih muda dari kembar yang terdedah kepada matahari


Gunakan Krim Pelindung Matahari


biore  SPF 50


American Academy of Dermatology (AAD) menyarankan penggunaan "sun block" untuk mengelak dari kedut dan juga kanser kulit















Tidur Terlentang











AAD percaya kedudukan tertentu ketika tidur malam bolehmenyebabkan 'garis tidur'. Garis tidur ini tidak akan hilang setelah kita terjaga. Tidur mengiring menyebabkan kedut padapipi dan dagu manakala tidur telungkup menyebabkankedut pada dahi. Jadi tidur lah terlentang untuk mengelakkan dari pembentukan kedut





Jangan kerap mengenyit atau mengecilkan mata












AAD menyebut pergerakan yang berulang-ulang akan membentuk kedut




Makan lebih banyak ikan terutama Salmon




ikan salmon



Ikan merupakan sumber protin yang terbaik. Ia juga membantu mendapatkan kulit yang cantik.Fatty acid yang di kenali sebagai Omega 3membantu menyuburkan kulit dan menjadikannya gebu dan tampak muda.




















Gantikan kopi dengan koko



Kajian mendapati koko mengandungi epicatchin dan catechingyang tinggi. Ia melindungi kulit dari kerosakan, meningkatkan edaran darah, berkesan untuk hidrasi dan membuatkan kulit nampak licin
Tutorial bagi mengekalkan kulit wajah agar kekal awet muda..boleh baca di SINI 

Lahhh...baca sorang je ek? Share la artikel ni dengan orang lain pula.Biar sama sama boleh cantik

9 comments:

  1. yang nak ganti kopi tu susah tapi saya suka dua2. kopi dan koko

    ReplyDelete
  2. sedapnya koko..alamak x leh main mata la nie..hahaa

    ReplyDelete
  3. good sharing. in shaa Allah akan dijadikan pnduan. Ray follow sini tau #54

    Jemput la singgah n follow blog baru Ray jugakk.

    ReplyDelete
  4. nice sharing :0 busyra dulu2 suka brjemur tngah panas. time skolah. hehe. sbb berkawad kaki.

    ReplyDelete
  5. Tips yang bagus ..taknak la muda2 lagi dh berkedut kan

    ReplyDelete
  6. sha suka kedip mata huwaaa patutlah perasan kat bahagian mata dah kedut sikit :'(

    ReplyDelete

Powered by Blogger.