Shatavari Himalaya Perbanyakkan susu badan Shatavari Himalaya Perbanyakkan susu badan - Beauty dan lifestyle

Shatavari Himalaya Perbanyakkan susu badan

Waaa..hari tu kan,ina stress sangat.Dengan anak-anak,kerja dan macam macam lagi lah.Ermm..,tapi itulah.Mungkin itu semua mainan syaitan sahaja. No,no,no... syaitan ni kan..kalau nak menyesatkan kaum anak adam,memang handal.Eh,apa pula kaitan dengan entri kali ini ya? Ha.. punca utama ina stress tau.Dan bila ina stress,makanya..pengeluaran susu badan memang down la hasilnya. Stress adalah salah satu punca susu badan merudum.Silap-silap..,anak asyik  nak bergantung jer 24jam dengan kita kan? Haa..,ini lah punca mak mak susah nak lakukan kerja rumah. 

Selain stress, ada juga faktor yang mempengaruhi susu badan kurang berkualiti.Antaranya faktor pemakanan,kurang rehat,masalah hormon serta diet tak seimbang.

PEMAKANAN SEIMBANG


Ini ramai yang tau,pemakanan yang tidak mengikut piramid makanan akan membuatkan,susu badan korang kurang mengandungi khasiat.Susu badan korang ada,tetapi cair dan kuantiti yang sedikit.Punca kepada anak suka melekap 24 jam tanpa henti.Kesannya kepada bayi,bayi kurus dan mudah dijangkiti penyakit.

KURANG REHAT


Ibu-ibu yang menyusu badan secara ekslusif ataupun tidak.Dinasihatkan korang cukup berehat.Maksudnya disini,korang kena la dapatkan cukup rehat.Bermaksud jika waktu malam,pastikan korang cukup tidur 8jam sehari.Siang pun,jika mempunyai masa.. cuba lakukan aktiviti riadah  bersama anak-anak.

HORMON


Hormon juga memainkan peranan dalam keasan pengeluaran susu badan.Stres sangat-sangat mempengaruhi emosi ibu yang menyusukan anak. Emosi yang tidak stabil ,menyebabkan ibu tidak gembira dan hormon oxytocin berkurang. Hormon oksitosin ini sangat berkait rapat dengan perasaan si ibu. Jika ibu tidak gembira, susu ibu akan berkurang kerana badan tidak memberi galakan kepada hormon ini untuk bertugas sebaiknya.

shatavari himalaya

INFO Shatavari Himalaya:


Dalam bahasa Sanskrit, Shatavari (Asparagus / Asparagus racemosus) bermaksud 'dia yang memiliki seratus suami,' menyiratkan keupayaannya untuk membantu menyokong kesuburan dan daya hidup.

Shatavari telah menikmati sejarah penggunaan yang kaya dan bervariasi sepanjang abad ini. Tumbuh-tumbuhan Shatavari pernah dipetik dan dimakan sebagai sejenis sayuran. Ibu-ibu kejururawatan makan Shatavari kerana ia menyokong pengeluaran susu ibu yang normal.


Manfaat Shatavari Himalaya

  1. Berkesan dalam meningkatkan kesuburan dan mengawal ovulasi 
  2. Menormalkan rembesan hormon
  3. Merawat gejala PMS dengan melegakan kesakitan dan mengawal kehilangan darah 
  4. Membantu dalam penyusuan ibu 
  5. Melegakan simptom menopouse seperti kilat panas
  6. Sangat berfaedah dalam amenorea, dysmenorrhea, leucorrhea dan penyakit peradangan pelvik yang lain.
  7. Membantu mengatasi keletihan, kesihatan fizikal dan mental, dan menyokong dan meremajakan tubuh
  8. Herba berharga di Ayurveda digunakan untuk beribu-ribu tahun sebagai tonik pembiakan wanita.
  9. Membantu membuang toksin melalui urin atau air kencing.
  10. Herba menyembuhkan keadaan seperti pedih ulu hati dan kolitis. Ia mempunyai ciri-ciri anti-ulserogenik dan gastroprotektif.



Milkbooster dengan Shatavari Himalaya


Pengalaman ina menggunakan Shavatari ni..alhamdulillah.Furqan cepat tertidur apabila menyusu badan.Badan ina pun taklah penat sangat pabila bangun awal pagi.Dan yang paling penting, susu di hasilkan pekat dan berkualiti. Furqan yang menyusu badan pun dapat tidur lama pada waktu malam..subuh baru terjaga berbanding sebelum mengamalkan shatavari.Dan masalah senggugut setiap kali period bulan ini dapat dikurangkan.


Cara Pengambilan Shatavari Himalaya




2 kali sehari iaitu pagi selepas sarapan dan Malam sebelum tidur.

ps: pastikan pengambilan air putih mencukupi sebanyak 3 liter sehari 


Selain Shatavari yang ina amalkan,ina juga memberikan Bonnisan Himalaya bagi membantu menambah selera makan Furqan.Hasil kombinasi 2 supplemen bagi ina ,sangat memuaskan.



Info lanjut bole terus ke laman sosial mereka :


PAGE: https://www.facebook.com/HimalayaHealthcareMalaysia/

INSTAGRAM  : https://www.instagram.com/himalayamalaysia/




Shatavari Himalaya Perbanyakkan susu badan  Shatavari Himalaya Perbanyakkan susu badan Reviewed by azlina ina on 9:00 AM Rating: 5

22 comments:

  1. kalau dulu breastfeeding memang ada masalah susu drop..tak tau pulak ada produk himalaya ni

    ReplyDelete
  2. Wah tak tau pun produk himalaya ada yg act as milkbooster...kena try ni

    ReplyDelete
  3. Kita pun amalkan ni, baru 2 hari. Harap makin meriahlah susu.

    ReplyDelete
  4. Oh I didn't know that himalaya had this sort of product. A couple of my friends will find this helpful so will certainly share it with them.

    ReplyDelete
  5. Berita baik buat kaum ibu.. tambahan lagi, jenama Himalaya ni memang dipercayai dan terbukti berkesan utk kesihatan.

    ReplyDelete
  6. Produk yang bagus untuk ibu2 yang menyusukan anak. Nanti bolehlah sis share pada anak2 buah yang ada baby

    ReplyDelete
  7. This a good supplement that help mummy to produce more natural milk. Thanks for the information.

    ReplyDelete
  8. Produk nih memang bagus.susu badan memang banyak

    ReplyDelete
  9. Shatavari ni memang best! Highly recommend!

    ReplyDelete
  10. Untung betul ibu-ibu zaman sekarang kan..macam2 product ada..zaman SA dulu nak banyak kan susu makan je la makanan yg menyumbang susu..hehehe..

    ReplyDelete
  11. First time dengar oroduk himalaya yang boleh banyakkan susu. Bagis juga terutana bagi mereka yg masih menyusukan anak

    ReplyDelete
  12. Insha Allah boleh ! tapi konsep demand and supply tu kena juga ada, kalau ambil supplement tapi tak rajin pam atau menetek, payah juga sebab tak ada konsep tu... tu yang penting sebenarnyaaa

    ReplyDelete
  13. Shatavari nih memang bagus banyakkan susu badan.saya makan susu jadi banyak.seronok tgk anak myusu sampai kenyang

    ReplyDelete
  14. I need to get this ready, I'm about to deliver and I'm worried with my milk supply. Thanks for introducing. Hope it works for me.

    ReplyDelete
  15. i heard about this brand since it is quite famous, but never heard about that product. but seems like a useful one for mother, especially those with limited milk.

    ReplyDelete
  16. Banyak produk himalaya yang bagus2..
    semua organik. Dari dulu himalaya memang terkenal
    tak diragui lagi.

    ReplyDelete
  17. Produk yang bagus dan sesuai untuk perempuan kalau laki makan apa kesannya yer hehehehe. Tapi saya boleh beli untuk yang tersayang nanti...

    ReplyDelete
  18. finally i found this... of course is not for me but for my friend. She complained a lot about milk processing in her body and this seems gonna helps her a lot. great.. can't wait to get one for her!!

    Racheal

    ReplyDelete
  19. bagus produk ini untuk ibu menyusu...huhuhu

    ReplyDelete
  20. I dunno about this produk back then when i'm bf-ing.. great supplement..

    ReplyDelete
  21. Alhamdulillah, shatavari membantu untuk banyakkan susu badan fiza.

    ReplyDelete

Powered by Blogger.