Apabila Batuk Berkahak..



Assalamualaikum..



Hai selamat pagi Ahad.Erm..,pagi ni sangat tidak bermaya... Seolah penat dan lesu jer badan ni.Maklumlah, kelmarin tidur tak lena akibat batuk.


Pelbagai petua sudah di cuba tetapi akhirnya.Memang kecewa.. antara petua yang ina cuba adalah :


1.  Makan telur separuh masak = katanya telur ayam panas.. err
2. Perah limau nipis bersama madu = Sepatutnya seawal tekak sakit,tetapi dah terlewat untuk ina.Hermm..
3. Madu sesudu pagi dan malam .. Gagal juga!
4. Sapu minyak panas di dada dan belakang dada sebelum tidur.
5. Banyakkan meminum air panas. Sudah cuba! Mujarab juga.Tetapi batuk still ada.Mungkin banyak kuman yang ada terkumpul.Huhh..



Sekarang ni ada lah 3 jenis ubat dah ina makan.Ada yang jadi terlalu mengantuk,tetapi batuk tak berkurangan walau sebotol dah berjaya di habiskan.


Dan semalam pula adalah ubat batuk ketiga iaitu di beli di Poliklinik AR-RADZI.Dengan 1000 harapan,semoga cepat sembuh lah batuk berkahak ini.


Kali ini,berhabis sebanyak RM 67.Antara ubat yang diberikan oleh doktor ialah Prospan,Antibiotik Rhytromax (haha..betul ke tak ejaan ni .. jika salah,sorry) dan ubat lain jenis chewy untuk sakit tekak.


Semakin lama,semakin teruk batuknya ni.Errrr..., sehinggakan termuntah-muntah ina ni jam 2 pagi sebanyak 3kali.Huhhh! Selepas muntah,baru lah boleh lena tidur.

Akibat dari tidur yang mencukupi keesokan harinya migrain pula menyerang.Sakit wooo! 


Berat badan pun dah semakin susut ni.Selera makan semakin berkurangan,di tambah lagi selsema.



PR MEMAHAMI 



Alhamdulillah,untuk job bertulis.Ada PR yang faham akan kesihatan ina yang tak menentu ini.Ina hold terlebih dahulu.Kepala pening,langsung tak boleh berfikir untuk menghasilkan entri job. 


Jadi,ina settle kan terlebih dahulu job di socmedia sahaja iaitu di Facebook dan Instagram.

Ada Pr yang memahami,entri job bertulis tak payah ina tulis.Dan produk akan diberikan juga.Walaupun ina menolak produk tersebut.Alhamdulillah..



Didoakan semoga PR tersebut dipermudahkan urusannya.


Korang yang ada petua penyelesaian batuk tu..boleh drop komen yeaa.Terimakasih semua..

6 comments:

  1. moga cepat sembuh yer ina..cik nor pun xde sgt petua.tp org kata minum madu ori kurang batuknya..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ohh,,pernah dengar.Tak pernah cuba lagi nihh.Terimakasih

      Delete
  2. semoga cepat sembuh.. ekin batuk suami beli dequadin setakat makan ok dah batuk tido malam ok dah sikit...

    ReplyDelete
    Replies
    1. ohhh...menjadi ek.Ina makan ubat klinik jer ni.Antibiotik dan ubat hilang kahak

      Delete

Powered by Blogger.