Cara Menulis Novel dengan tepat! Tulis NOVEL? anda pun boleh

Saya faham, sekarang memang trend menulis novel. Tapi, nak menulis novel tidak boleh sembarangan. Jika tiada ilmu dengan cara menulis novel  betul, cerita akan mendatar serta membosankan pembaca. Silap hari bulan, memang tidak laku novel korang atau kemungkinan pihak penerbitan akan reject masnukrip novel korang. 


Umum tahu, bagaimana trending menulis meledak di media sosial sekarang. Bagi mengikat pembaca, sebagai seorang penulis tak perlu lagi menulis secara hardsell sebaliknya menggunakan kaedah storytelling atau tell dont show yang digunakan dalam penulisan novel. Iaitu menulis dengan gaya bercerita. 


Tulis Novel? anda pun boleh. Iaitu karya daripada Maria Kajiwa. Buku ini bukan sahaja boleh di gunakan oleh penulis novel, bahkan boleh di gunakan sesiapa sahaja asalkan minat mendalam dalam bidang penulisan.cara-menulis-novel 

Kenapa beria-ria sangat  suruh beli  buku Tips Penulisan : Tulis Novel Pun Boleh


1. Kaedah storytelling lebih dekat dengan pembaca. Menulis novel kerana ingin menyampaikan buah fikiran, mesej dan nasihat yang baik kepada masyarakat.
 
2. Langkah demi langkah dari awal sehingga akhir proses penghasilan manuskrip bahan mentah sesebuah novel.
 
3. Menulis novel kerana minat bercerita sejak kecil.

4. Menulis novel untuk mengasuh diri menjadi lebih terbuka dan berani.

5. Menulis novel untuk sumber pendapatan.

6. Menulis novel kerana mahu menerangkan sesuatu perkara yang tidak dapat diterangkan dengan cara biasa.

7. Nak elakkan manuskrip novel kena reject oleh syarikat penerbitan. 
Kesimpulannya, terdapat banyak sebab untuk kita belajar  cara menulis novel. Mungkin lebih daripada satu diatas.


Contoh penggunaan dialog dalam perbualan :


"Kenapa awak menangis?" tanya Ani


"Aku sedih, adik aku mahu ke sekolah," jawab Yana sambil menyapu air matanya.


Tujuan penggunaan dialog adalah bantu cerita itu supaya sedap di baca dan tidak hambar.Jika anda memang berminat dalam penulisan novel serta ingin berkongsi dengan para pembaca. Kak Ina rasa, naskhah ini adalah pilihan yang tepat. Nak jadi penulis novel? mengambil upah menulis novel? ini buku nya. 


 
Miliki buku Tips Penulisan >   Tulis Novel pun boleh


RM 25.00 sahaja sementara masih diskaun. 

Buku apa yang saya baca, dan rasa berbaloi untuk di miliki itu lah buku yang saya akan syorkan kepada rakan-rakan penulis upahan .


Setiap penulis, wajib milikinya. Walaupun mungkin ia tidak berguna sekarang, siapa tahu boleh di gunakan akan datang bagi penulisan novel ke? sebab lengkap ni. Format penulisan novel dalam buku ini bagus untuk elakkan penulisan hambar ( ada teknik menulis dialog, Clifhanger, plot, babak, monolog, pace, saspens, konflik, dont tell but show, cara menulis POV mengikut cara menulis prolog, pertengahan cerita, dan akhir cerita dan lain-lain juga)
Review buku : The art of storytelling > Storytelling menjual untuk bisnes
Download Tips Penulisan : Tulis Novel Pun Boleh 

Catat Ulasan

0 Ulasan