TUTORIAL : LANGKAH MUDAH Memendekkan URL link TUTORIAL : LANGKAH MUDAH Memendekkan URL link - Beauty dan lifestyle

TUTORIAL : LANGKAH MUDAH Memendekkan URL link

assalamualaikum dan selamat pagi ya.. moga anda semua dalam lindungan allah swt.
Pagi ni sang aura ingin memberi tunjuk ajar bagaimana  mudah nya untuk memendekkan URL..(Link whatsapp, facebook atau twitter dan lain lain) Contohnya : www.ehbelogaku.blogspot/mudahnya-resipi

Okay.. sang aura akan tunjukkan langkah Demi langkah (tutorial bergambar) supaya lebih faham..


LANGKAH 1 : Bitly

LANGKAH 1

Pergi ke google , Taip carian Bitly.com  


LANGKAH 2

LABFKAH 2 

2. Copy url seperti diatas dan Klik perkataan SHORTEN (bagi memendekkan url)



Langkah 3 : Bitly


COPY Link yang sudah dipendekkan itu dan sekarang, URL kamu yang baru telah menjadi pendek (mudah bagi kamu untuk paste di status Twitter yang mempunyai patah perkataan  tidak melebihi 100)



Itu sahaja.. mudah kan? takdelah susah sangat. Copy link yang panjang dan pendekkan URL di Bitly.com
TUTORIAL : LANGKAH MUDAH Memendekkan URL link TUTORIAL : LANGKAH MUDAH Memendekkan URL link Reviewed by azlina ina on 10:10 AM Rating: 5

5 comments:

  1. dulu rajin jugak guna tapi skrg ni selalu lupa.. haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. hihihihi..sama la dengan sa. Ade keperluan, barulah guna. hihihi

      Delete
  2. Banyak loni cara nak guna pendekan link..

    ReplyDelete
    Replies
    1. btl cik ash.. ni antara yg ina guna. huhihi

      Delete
  3. Ohh..mcm tu...tq for sharing akak.nice to meet u.

    ReplyDelete

Powered by Blogger.