Kenapa MEKAP saya bercapuk?? Kenapa MEKAP saya bercapuk?? - Beauty dan lifestyle

Kenapa MEKAP saya bercapuk??

Assalamualaikum, di pagi jumaat ni,Hujan yang amat lebat di bumi Kuantan.Alhamdulillah, mungkin allah nak kita semua banyakkan berdoa di waktu waktu sebegini.Ini antara salah satunya, waktu waktu mustajab untuk berdoa.Moga hidup kita sama sama berjaya dunia akhirat! Eh, jangan doa saja saja .. tanpa USAHA! kang lain jadinya..non hadoo.Ina pulak dipersalahkan..hihihiih. Okay, entri hari ini nak sharing mengenai Foundation bercapuk,kenapa bercapuk ya? apa tu bercapuk?? Bercapuk tu  ialah Foundation comot..tak sekata.. nampak pelik pada wajah. Tu lah diaa maksudnya. Heeeehhh..Gigih ina tolong translate nii..Teruskan pembacaan..



8 sebab kenapa makeup masih bercapuk.
==============================

1. CUCI WAJAH


cuci wajah untuk mekap tidak bercapuk


Pastikan korang cuci wajah sebersihnya dengan menggunakan pencuci yang sesuai dengan kulit.Dam scrub wajah Seminggu sekali atau dua kali bagi menanggalkan kulit kasar mahupun kulit mati. Scrub dengan bahan semulajadi baca kat SINI

2. KULIT LEMBAB

guna serum atau face mist untuk mekap tak bercapuk


Selepas cuci wajah,korang kena lah Spraywajah dengan face mist atau krim pelembab.
kata nak mekap cantik  dan flawless kan? Untuk lebih serum atau face mist meresap ke kulit ina gunakan cara ini..baca kat SINI  Jadinya, kulit kita jadi sihat apabila darah lancar mengalir dan mampu buat awet muda giteww


3. SUHU 

jangan mekap dalam keadaan suhu panas


 suhu sekeliling memang mempengaruhi  Make Up..Hihihihihi.Lebih lebih lagi semasa waktu tengahri, cuaca panas.. asyik berpeluh..Patutlah dulu, ina make up tengahari , tak ON kipas atau aircond.. jadi tak cantik make up.Bayangkan keadaan nya macam mana? 

4. FOUNDATION TERLEBIH


foundation lebih


 Yang ni paling merbahaya bagi kaki makeup.. Terlebih foundation.Seperti masakan, apa jadi jika terlebih masukkan garam dan gula. Jadi hancur  dan lari rasa. Macamtu jugak dengan makeup.

5. BLEND FOUNDATION

blend foundation untuk hasil cantik


Nak CANTIK? Tapi malas Blend..huhuhuuuu..takdapatlah nak cantik cantik.Gunakan Berus yang betul untuk blend foundation.. macam berus Gemok tu kann.. dan dap dap guna aje span bagi kemasan.

6. LOOSE POWDER

loose powder untuk kemasan terakhir


Ini pun penting.Loose powder.Bukan banyak pun pakai.. sebagai kemasan terakhir je.. 

7. LOCK MAKE UP

SPRAY wajah selepas makeup


Ohhohoho..Yang ni sangat sangat PENTING tau jika nak make up korang tu kekal lama..Kaedah ini orang panggil Lock Makeup haa. (ina je panggil..hihihi) Tapi kan ini lah buat wajah ina nampak natural nanti.Macam meneutral balik makeup tu..Jadi glowing..

8. TANGAN



please lah awak, tangan tu jangan lah duk menggaru sana sini tang muka.Lepas tu, bercapuk capuk foundation jadinya.. heee.. 

Setakat ini sahaja yang ina tau..ina berkongsi.Jika korang ada tips lain..boleh drop komen di bawah ya..

#kecantikan #tipscantik #foundation

Kenapa MEKAP saya bercapuk?? Kenapa MEKAP saya bercapuk?? Reviewed by azlina ina on 9:52 AM Rating: 5

8 comments:

  1. I noob bila cakap tentang makeup. Terima kasih bagi semuanya tips2 untuk senang faham pentingnya setiap produk.

    ReplyDelete
  2. Sllu gak jadi bercapuk sbb sy jenis muka berminyak dan cpt berpluh. huhu

    ReplyDelete
  3. Nice tips. Hi fatin singgah dari group KKBA9. Salam kenal :)

    Fatin follow.

    ReplyDelete
  4. Sejenis muka yg berminyak ,memang betul kalau makeup time panas2 + bpeluh memang bercapuklah makeup tu

    ReplyDelete
  5. Terima perkongsian nya... Kita tak pandai make up, tips yang sangat membantu.

    ReplyDelete
  6. Bagi yang tak pandai mana bab makeup macam husniey ni, ini sangat membantu.. Boleh cuba tips2 di atas.. TQ

    ReplyDelete

Powered by Blogger.